Στο τέλος ενός καταστροφικού 2021, λόγω των πυρκαγιών, για το περιβάλλον της Ελλάδας και της Αττικής, επέλεξε η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει με καθυστέρηση ενάμιση έτους τον περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη. Έναν νόμο με τον οποίο καταργούνται τα νομικά πρόσωπα των φορέων προστατευόμενων περιοχών περιβάλλοντος όλης της χώρας και ενσωματώνονται στο ΝΠΙΔ με την επωνυμία Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)
Πέρα από τις πολλές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του νόμου, ενστάσεις που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην καταψήφιση του, το σίγουρο αποτέλεσμα είναι η άμεση υποβάθμιση της προστασίας των περιοχών. Η κατάργηση - ενσωμάτωση των φορέων στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και σε εκείνη των φορέων προστασίας Πάρνηθας και Σχινιά-Μαραθώνα-Υμηττού & Νοτιοανατολικής Αττικής, συνοδεύεται με συγχώνευση των περιοχών προστασίας σε μία Μονάδα Προστατευόμενης Περιοχής (Τμήμα).
Όλες οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας λοιπόν σε έναν συγκεντρωτικό οργανισμό, με λιγότερα επιφορτισμένα τμήματα ανά περιοχή και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αξιόπιστη πολιτική για τη στελέχωση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Οι έμπειροι εργαζόμενοι των Φορέων Προστασίας αφού είδαν την κυβέρνηση να τους κατηγορεί χωρίς στοιχεία για αναποτελεσματικότητα, σε προβλήματα που η ίδια δημιουργούσε κυρίως λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης, είτε φεύγουν, είτε δεν γνωρίζουν που και πως θα συνεχίσουν την εργασία τους.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ύστερα από πολλές και έντονες παρεμβάσεις διατηρήθηκε η γνωμοδότηση πάνω σε σχεδιαζόμενα έργα εντός των περιοχών Natura, άγνωστο είναι πως αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη στα πλαίσια ενός μεγάλου και Αθηνοκεντρικού φορέα. Ενός φορέα ο οποίος θα έχει να γνωμοδοτήσει για νέες χρήσεις γης, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ επέφερε τον κατακερματισμό των ζωνών προστασίας με τον ίδιο νόμο.
Επειδή το ενδεχόμενο να αποτύχει ο νέος τρόπος οργάνωσης είναι πολύ πιθανό, καλό θα ήταν η κυβέρνηση τουλάχιστον να αντιστοιχήσει τις νέες Μονάδες Προστατευόμενης Περιοχής (Τμήματα) με τους καταργούμενους φορείς προστασίας χωρίς συγχωνεύσεις.
Αυτό μπορεί να γίνει με μεταγενέστερη απόφαση του ΟΦΥΠΕΚΑ και σίγουρα θα διευκολύνει τη συνέχιση των εργασιών και την καλύτερη οργάνωση των εργασιακών αναγκών. Θα διευκολύνει επίσης και μια μελλοντική αναδιάταξη του συστήματος προστασίας σε αποκεντρωμένη λογική και με την αυξημένη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου