200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Η βαθιά και πολύπλευρη συνύπαρξη της μητρόπολης των Αθηνών με τις περιοχές της ευρύτερης Αττικής, έχει ταυτιστεί με εποχές ακμής και αναγέννησης της πρωτεύουσας του Ελληνισμού. Εξέχουσα εκδήλωση αυτής της σχέσης κατά τη διάρκεια της νεότερης ιστορία μας, είναι η επανάσταση στην Αττική και η πρώτη απελευθέρωση της Αθήνας, γεγονότα που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και να αναδείξουμε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Αμέσως μετά το πρώτο πολεμικό επεισόδιο στον Κάλαμο (18η Απριλίου), όπου αποκρούστηκε σώμα 300 Τούρκων που αποβιβάστηκαν από την Εύβοια προς βοήθεια των Τούρκων της Αθήνας, η σημαία της επανάστασης υψώθηκε την 24η Απριλίου στο Μενίδι. Περίπου 1200 χωρικοί, Αρβανίτες από τη Χασιά, το Μενίδι, τα Μεσόγεια, τα Δερβενοχώρια κ.α, ενώθηκαν κάτω από την ηγεσία των οπλαρχηγών τους (Βασιλείου, Κιουρκατιώτη, Ντάβαρη κ.α) και του Δήμου Αντωνίου, ο οποίος ορίστηκε από το συμβούλιο της Φιλικής Εταιρείας που είχε έδρα την Λειβαδιά.

Το ξημέρωμα της 25η Απριλίου, οι επαναστάτες χωρικοί εισήλθαν στην Αθήνα από την πύλη Μπουμπουνίστρας, οπλισμένοι κυρίως με τα ταπεινά εργαλεία της δουλειάς τους. Εξουδετέρωσαν τους φρουρούς, ανάγκασαν τους υπόλοιπους Τούρκους να κλειστούν στο κάστρο της Ακρόπολης και ενώθηκαν με τους κατοίκους της Αθήνας κραυγάζοντας "Χριστός Ανέστη" και "Ελευθερία". Η πόλη των Αθηνών μετά από εκατοντάδες χρόνια συνεχόμενης σκλαβιάς, ήταν για πρώτη φορά ελεύθερη.

Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι λεπτομέρειες για την εξέλιξη του αγώνα, στις οποίες μπορεί κανείς να ανατρέξει μέσα από πονήματα ιστορικών, αναφορές λαογραφικών συλλόγων, εκθέματα μουσείων της Αττικής και άλλες πηγές. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την καθιέρωση αυτής της επετείου, συμβάλλοντας στην εμβάθυνση και την καλλιέργεια των ιστορικών δεσμών που συνδέουν τις πόλεις και τους ανθρώπους της αττικής γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: