Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, το να μείνουν τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια βαριάς χιονόπτωσης και παγετού, είναι από τις χειρότερες εξελίξεις που μπορούν να συμβούν στο πλαίσιο των ενδεχομένων που αντιμετωπίζει η Πολιτική Προστασία της χώρας. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει ανάληψη πολιτικής και διοικητικής ευθύνης για το γεγονός αυτό, όσο όμως και αν θέλει η κυβέρνηση να το προσπεράσει η «Μήδεια» εξέπεμψε σαφές σήμα κινδύνου που δεν επιτρέπεται να αγνοήσει.
Ακριβώς πριν ένα χρόνο ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την οργάνωση της πολιτικής προστασίας και φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί τότε, γύρω από κυρίως δυο θέματα: Τη δυσκολία εφαρμογής του νομοθετήματος και την έλλειψη αντιμετώπισης του προβλήματος του συντονισμού. Οι πολυάριθμες κανονιστικές πράξεις που απαιτούνται δεν έχουν προχωρήσει, ενώ μόλις τον Δεκέμβριο στάλθηκε από το Υπουργείο το σχετικό έγγραφο σε Περιφέρειες και Δήμους της χώρας για το σχέδιο αντιμετώπισης συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων «Βορέας».
Σε ότι αφορά δε τον συντονισμό, αυτός σύμφωνα με το νόμο είναι αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα στάδια αντιμετώπισης απειλών και καταστροφών, δηλαδή και κατά τη διάρκεια της πρόληψης-ετοιμότητας. Ιδιαίτερα θα πρέπει να σημειωθεί ο ρόλος της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου της Γενικής Γραμματείας, η οποία μπορεί να χαρακτηρίζει ως κατεπείγοντα και άμεσης υλοποίησης, προληπτικής φύσεως έργα ή εργασίες Δήμων/Περιφερειών και οποιουδήποτε άλλου φορέα του Δημοσίου. Μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει κατά πόσο είχε εντοπιστεί ο κίνδυνος των δέντρων κοντά στις γραμμές μεταφοράς ρεύματος εν όψει της «Μήδειας», αν είχαν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες και ποιος παρακολουθούσε την υλοποίηση τους;
Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, ενώ η αγανάκτηση όσων επλήγησαν από τις διακοπές ρεύματος - υδροδότησης αλλά και κυκλοφορίας είναι απολύτως δικαιολογημένη. Καλά θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση να δεχτεί άμεσα την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ για την διενέργεια έκτακτης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να λογοδοτήσουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Όσο πιο γρήγορα και ανοιχτά συζητάμε τα προβλήματα που ανακύπτουν, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι θα είμαστε την επόμενη φορά που θα προκύψει ανάγκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου