Σημειώσεις από την τοποθέτηση μου στην 7η σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Συντρόφισσες & Σύντροφοι,
Είχα αρκετές φορές την ευκαιρία στις προηγούμενες συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ , αλλά και στην κοινή συνεδρίαση μας με τις Κινήσεις και τη ΔΗΜΑΡ, να υποστηρίξω τις απόψεις μου στο πλαίσιο μιας  «Τρίτης Λύσης»  μεταξύ της  «ομοσπονδοποίησης» των δυνάμεων της  κέντρο-αριστεράς και ενός νέου «μονολιθικού» κόμματος στον χώρο.

Το ίδιο υποστηρίζω και τώρα, ένα σχήμα της μορφής «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη»  που θα βασίζεται σε δυο πυλώνες:
Ο πρώτος πυλώνας, να είναι ένα νέο επί της ουσίας κόμμα με σφιχτές διαδικασίες και οργάνωση σε Περιφερειακό & Τοπικό επίπεδο, με πλήρη καταστατική κατοχύρωση των τάσεων και των ρευμάτων.
Ο δεύτερος πυλώνας, να είναι μια ανοιχτή συνεργασία κινήσεων & κομμάτων που επιθυμούν να διατηρούν την αυτονομία τους και με κύριο σκοπό τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών μας θέσεων με την κοινωνία, όπως π.χ το «Πρόγραμμα Ελλάδα» .

Ειλικρινά θα επιθυμούσα το επόμενο βήμα μας να είναι και το τελικό, ολοκληρώνοντας με οποιονδήποτε τρόπο την οργανωτική μορφή της δημοκρατικής & προοδευτικής παράταξης για τα επόμενα, πολλά χρόνια. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, πρότεινα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τα επιμέρους συνέδρια όλων των κομμάτων που απαρτίζουν τη δημοκρατική συμπαράταξη. Χαίρομαι που ακούω σήμερα και από άλλες πλευρές για συνέδριο ΠΑΣΟΚ.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι δεν είμαστε μόνοι μας και ότι σίγουρα χρειάζεται χρόνος για περισσότερη ώσμωση μεταξύ των συντρόφων. Ώσμωση αλλά και ξεκαθάρισμα ασφαλώς στις θέσεις μας που θα είναι και το αντικείμενο του συνεδρίου, με πλειοψηφίες και μειοψηφίες αν χρειαστεί, όπως ακούστηκε.   

Θέσεις που άπτονται του γενικού και  ιδεολογικού προσανατολισμού, οι οποίες φαντάζομαι ότι θα είναι αντικείμενο της Πολιτικής Εισήγησης στο επερχόμενο συνέδριο. Είναι π.χ ευκαιρία να συζητήσουμε για το πώς βλέπουμε το Εθνικό συμφέρον στην συγκυρία που είμαστε ή πως αντιλαμβανόμαστε τις ευρύτερες εξελίξεις στο διεθνή χώρο και την Ευρώπη. Κάποιοι σήμερα βιάζονται να καταδικάσουν πολιτικά τις προσπάθειες που γίνονται σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία για τον απεγκλωβισμό της σοσιαλδημοκρατίας από τις κυρίαρχες συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Σεβαστή η άποψη τους, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη.

Θέσεις, που αφορούν επιμέρους ζητήματα και θα απαρτίζουν το «Πρόγραμμα Ελλάδα» αλλά θα είναι και στη διάθεση μας, ιεραρχημένες και πρόχειρες για την πολιτική τους αξιοποίηση. Συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα που προέκυψε πριν από λίγο καιρό με τη διάθεση 600 εκ. από το πρωτογενές πλεόνασμα υπό τη μορφή έκτακτου συνταξιοδοτικού βοηθήματος.  Κανένας δεν λέει ότι τα χρήματα αυτά δεν έπρεπε να επιστραφούν στην κοινωνία, θα μπορούσαμε όμως να προτείνουμε και άλλους τρόπους π.χ γιατί να μην δώσει η Ελληνική πολιτεία 300 εκ. Ευρώ για την επιτάχυνση του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής ή/και άλλα 300 εκ. Ευρώ για την υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας νεοφυών επιχειρήσεων; Να υποστηρίξουμε δηλαδή λύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, σε σχέση με την κοροϊδία της κυβέρνησης που ολοφάνερα  αποκαλύφθηκε αργότερα. Πιστεύω ότι μετά το συνέδριο θα είμαστε σε θέση να δουλέψουμε έτσι.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη εισήγηση, εκείνη που αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και για την οποία έχω κάποιες επιφυλάξεις. Ποιο θα είναι το εύρος της; Θα ενταχθούν ζητήματα ονομάτων και συμβόλων; Θα ληφθούν αποφάσεις κατά πλειοψηφία και πως αυτές θα δεσμεύουν τα κόμματα;

Σε ότι αφορά τώρα την πορεία προς το συνέδριο κάποιες παρατηρήσεις. Υπάρχουν δυο ομάδες συνέδρων, εκείνοι που προέρχονται  από τα κόμματα και εκείνοι που είναι εκλεγμένοι εκτός κομμάτων.

Σε ότι αφορά τους συνέδρους που προέρχονται από τα κόμματα, καταλαβαίνω τη λογική πολλών συντρόφων αλλά θα προτιμούσα καταρχήν να έχουμε ως ΠΑΣΟΚ την πλειοψηφία.  Επιπλέον,  δεν είδα να συμμετέχουν οι γραμματείες και τα μέλη των τομέων, ενώ χρειάζεται κάτι παραπάνω σε ότι αφορά τις δημοτικές οργανώσεις. Πολύ σωστά συμμετέχουν οι Γραμματείς, αλλά θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε ώστε να διαμορφώσουν και να μεταφέρουν και την άποψη των οργανώσεων.

Σε ότι αφορά πάλι εκείνους που είναι εκλεγμένοι εκτός κομμάτων, δεν νομίζω ότι μόνο αυτό πρέπει να είναι αρκετό, αλλά ότι χρειάζεται και η ενεργή τους συμμετοχή στις προσυνεδριακές διαδικασίες, τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο. Αντίστροφα, αν κάποιος σύντροφος, απλό μέλος κάποιου κόμματος είναι ενεργός στις προσυνεδριακές διαδικασίες (τοποθετήσεις κ.α) , δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην είναι σύνεδρος.


Αγαπητοί φίλοι, πιστεύω ότι έχουμε την ευκαιρία να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Δεν το πιστεύω τώρα που φαίνεται ότι έχουμε μια ανοδική τάση, αλλά απ΄την αρχή αυτής της περιπέτειας. Εχθρός μας είναι η αδράνεια, πρέπει να προχωρήσουμε, μπροστά μας έχουμε τη μάχη του συνεδρίου, ως στρατιώτες προσερχόμαστε και μπορούμε να την κερδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: